Pizza z Kamiennego Kręgu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Testuję kamień na którym piecze się pizzę

  • 30 min

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto ,, Spód na pizzę" schłodzone ( miałam zamrożone to postanowiłam sprawdzić jak to będzie z upieczeniem go na kamieniu )
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    1/2 szklanki pokrojonej szynki
    1/2 szklanki pokrojonego salami
    1 kulka mozzarelli ( ok 10 dag )
    10 dag żółtego sera ( użyłam Chedar )
    zioła prowansalskie
    przyprawa ,,Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem )

Pizza z kamiennego kręgu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kamień do pieczenia pizzy ułożyć w piekarniku i nastawić go na 250 * C i ogrzewać 30 minut. Ciasto rozłożyć na wysypanej mąką łopatce do nakładania pizzy .Posmarować ciasto przecierem .Ułożyć składniki ( szynkę i salami ) .Posypać ziołami , utartym serem i obłożyć plastrami mozzarelli .Zsunąć pizzę na kamień i piec 10 minut.
    Podawać z ketchupem , sosem czosnkowym- jak kto lubi.
    Jedna uwaga - dobrze jest składniki układać kilka chwil przed wsunięciem ciasta do pieca bo inaczej ciężko się zsuwa przy większej ilości dodatków .
    Piecze się fantastycznie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy