Pizza wiejska na cienkim cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pizza wiejska z kiełbaską

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 i 3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki ciepłej wody
    2 łyżeczki suchych drożdży
    1 łyżeczka oleju
    3/4 łyżeczki soli
    sos pomidorowy:
    około pół słoiczka koncentratu pomidorowego
    3 łyżki wody
    łyżeczka oregano
    łyżeczka bazylii
    sól, pieprz
    3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    sos czosnkowy:
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany/jogurtu greckiego
    4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (albo kostka czosnkowa Knorr)
    łyżeczka oregano
    łyżeczka bazylii
    duża szczypta cukru
    szczypta soli i pieprzu
    kilka kropel oliwy
    farsz:
    salami
    pieczarki
    cebula
    papryka czerwona
    pomidory
    kiełbasa
    feta
    ser
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza wiejska na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto razem wyrobić.
    Odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.
  • 2. W tym czasie podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki na patelni.
  • 3. Rozwałkować ciasto dość cienko.
    Składniki na sosy wymieszać ze sobą.
    Ciasto na pizzę ułożyć na natłuszczonej blaszce.
    Ciasto posmarować sosem pomidorowym.
    Układać wg uznania składniki na farsz.
  • 4. Piec w temp. 180st. przez ok.20min.
    Podawać z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować