Pizza węgierska

0 (0 ocen)

Ostra pizza z salami , ruccolą i węgierskimi papryczkami z zalewy

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
    50 g drożdży
    100 g margaryny Kasi
    375 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli

    Wierzch:
    1/3 słoiczka pasty z suszonych pomidorów
    1 kulka mozzarelli
    ok 10 plasterków salami
    rucola
    1/4 słoiczka piszty
    5-6 papryczek węgierskich z zallewy

Pizza węgierska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 200ml letniej wody.
  • 2. Do miski dodać, margarynę sól, mąkę oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Ciasto wyłóż na blachę, posmaruj pastą oraz pisztą, ułóż salami oraz mozzarellę pokrojoną w cieniutkie plasterki. Piecz w 175' ( funkcja grill- termoobied z dołem) przez ok 25 min.
  • 4. 5 min przed zakończeniem pieczenia dodaj pokrojone papryczki.
    Przed samym podaniem posyp ruccolą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy