Pizza tuńczykowo-łososiowa z rzeżuchą na cieście czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

To szybka i smaczna pizza rybno-ziołowa. Moje dzieci ją polubiły i chętnie ze mną ją przygotowują. Polecam. Dołożyłam kilka zdjęć z etapów przygotowania pizzy.

  • 25 min

Składniki:

  • na ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłej wody
    1/3 kostki świeżych drożdży
    1/3 szklanki oleju
    sól i cukier do smaku
    czosnek niedźwiedzi suszony 3 łyżki

    na farsz:

    puszka tuńczyka w sosie własnym 120g
    łosoś wędzony 150-200 g
    mała puszka kukurydzy 140 lub170 g
    puszka pomidorów krojonych 400g
    bazylia suszona 1łyzka
    tymianek suszony 1 łyżka
    zioła prowansalskie 1,5 łyżki
    sól i cukier do smaku
    słodka mielona papryka 1 łyżeczka
    ser żółty 5 do 10 dkg (ile kto lubi)
    olej rzepakowy 1 łyżka

    sos:
    ketchup

    dekoracja:
    kiełki rzeżuchy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Pizza Ser

Pizza tuńczykowo-łososiowa z rzeżuchą na cieście czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrabiamy ciasto 1. Do miski wsypujemy mąkę, następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy czosnej niedźwiedzi i wlewamy do mąki, dodajemy olej oraz troszkę cukru i soli. Zarabiamy ciasto łyzką, a gdy wszystkie składniki się połączą - zagniatamy ręką i chwilkę wyrabiamy - wystarczą 2-3 minuty.
  • ciasto 2. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, formując szersze brzegi. Taka ilośc ciasta wystarcza na jedną pizzę. Ja używam blaszki okrągłej o średnicy 34 cm.
  • 3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • składniki na farsz 4. Tuńczyk i kukurydzę osączamy na sicie.
    Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy razem tuńczyka, łososia i kukurydzę.
    Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  • sos 5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, wlewamy pomidory krojone z puszki, dodajemy łyzkę bazylii i tymianku, do smaku cukru i soli. Mieszamy i dusimy 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  • przekładamy sos 6. Gotowy sos przekładamy na ciasto pizzowe.
  • dodajemy mieszanke 7. Dalej nakładamy mieszankę kukurydzy, tunczyka i łososia.
  • reszta skłądników 8. Posypujemy ziołami prowansalskimi i serem żółtym, a na końcu słodką mieloną papryką.
  • 9. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut.
  • pizza 10. Podajemy z ketchupem i posypujemy kiełkami rzeżuchy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować