To szybka i smaczna pizza rybno-ziołowa. Moje dzieci ją polubiły i chętnie ze mną ją przygotowują. Polecam. Dołożyłam kilka zdjęć z etapów przygotowania pizzy.
25 min
Składniki:
na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/3 kostki świeżych drożdży
1/3 szklanki oleju
sól i cukier do smaku
czosnek niedźwiedzi suszony 3 łyżki
na farsz:
puszka tuńczyka w sosie własnym 120g
łosoś wędzony 150-200 g
mała puszka kukurydzy 140 lub170 g
puszka pomidorów krojonych 400g
bazylia suszona 1łyzka
tymianek suszony 1 łyżka
zioła prowansalskie 1,5 łyżki
sól i cukier do smaku
słodka mielona papryka 1 łyżeczka
ser żółty 5 do 10 dkg (ile kto lubi)
olej rzepakowy 1 łyżka
Pizza tuńczykowo-łososiowa z rzeżuchą na cieście czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy czosnej niedźwiedzi i wlewamy do mąki, dodajemy olej oraz troszkę cukru i soli. Zarabiamy ciasto łyzką, a gdy wszystkie składniki się połączą - zagniatamy ręką i chwilkę wyrabiamy - wystarczą 2-3 minuty.
2.Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, formując szersze brzegi. Taka ilośc ciasta wystarcza na jedną pizzę. Ja używam blaszki okrągłej o średnicy 34 cm.
3.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
4.Tuńczyk i kukurydzę osączamy na sicie.
Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy razem tuńczyka, łososia i kukurydzę.
Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach.
5.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, wlewamy pomidory krojone z puszki, dodajemy łyzkę bazylii i tymianku, do smaku cukru i soli. Mieszamy i dusimy 10 minut, aż sos zgęstnieje.
6.Gotowy sos przekładamy na ciasto pizzowe.
7.Dalej nakładamy mieszankę kukurydzy, tunczyka i łososia.
8.Posypujemy ziołami prowansalskimi i serem żółtym, a na końcu słodką mieloną papryką.
9.Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut.
10.Podajemy z ketchupem i posypujemy kiełkami rzeżuchy.
Komentarze