PIZZA "SŁOŃCE ITALII"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Co innego nie reprezentuje lepiej słonecznych Włoch niż ta oto PIZZA? Klasyczna Margherita w innej odsłonie;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • NA CIASTO (na 1 pizze o średnicy ok. 32 cm):
    200 g mąki
    8 g świeżych drożdży
    ok. 100 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki soli
    1łyżeczka cukru
    1 łyżka oliwy z oliwek

    NA SOS POMIDOROWY:
    ok. 200 ml passaty pomidorowej przecieru) lub pomidory z puszki bez skórki
    oliwa z oliwek
    oregano
    sól


    DODATKOWO :
    1 mozzarella
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    świeża bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza "słońce italii" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonaj ciasto.Drożdże wymieszaj z cukrem, odrobiną ciepłej wody i 1 łyżką mąki, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce. 
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn 
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
  • 2. Do garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą i oregano. Następnie gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 20 min.)
  • PIZZA "SŁOŃCE ITALII"
3. Z wyrośniętego ciasta (juz bez wyrabiania) uformuj rękami na papierze do pieczenia placek o średnicy ok. 32 cm.
  • PIZZA "SŁOŃCE ITALII"
4. Teraz przy używając małej miseczki narysuj środkowy okrąg i przetnij go na 8 równych części.
  • PIZZA "SŁOŃCE ITALII"
5. Tak przygotowany okrąg przenieśc wraz z papierem na blaszke i posmaruj ciasto sosem pomidorowym.
  • PIZZA "SŁOŃCE ITALII"
6. Na pomidory ułóż pokrojoną w drobną kosteczkę mozzarellę (wyciśniętą z serwatki). Posyp oregano, posól do smaku i polej odrobiną oliwy.
  • PIZZA "SŁOŃCE ITALII"
7. Teraz poprzykrywaj trójkątami, zawijając je delikatnie pod zewnętrzną krawędź ciasta ( w ten sposób nie otworzą sie w trakcie pieczenia).
  • PIZZA "SŁOŃCE ITALII"
8. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 200-240˚C. Włóż blachę z przygotowaną pizzą na dolną część piekarnika.
    Piecz przez ok.15 - 20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony. Po wyciągnięciu z pieca udekoruj świeżą bazylią.

    BUON APPETITO!!!

Porady

Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować