1.Do miski wsypujemy przesianą mąkę.Na środku robimy dołek,wrzucamy tam drożdże,cukier odrobinę wody i łyżkę mąki.Łączymy ze sobą te składniki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.W tym czasie w dwóch łyżkach wody rozpuszczamy sól i odstawiamy na bok.Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy oliwę i wodę.Nie dodawajmy od razu całej wody,gdyż wszystko zależy od rodzaju mąki ile wchłonie wody.Pod koniec zagniatania dodajemy wodę z solą.W ten sposób sól nie zakłóci rośnięcia drożdży.Kiedy ciasto wyrobimy na gładką,elastyczną masę odstawiamy do wyrośnięcia.Trwa to około 40-60 minut w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
2.Kiedy ciasto wyrośnie zagniatamy ponownie i formujemy blaty do pizzy,które układamy na posmarowaną oliwą blachę do pizzy.Gotowe spody do pizzy odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200′C.Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.Wyrośnięty blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym.Układamy kolejno pieczarki,kukurydzę,bekon i ser.Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Pieczemy około 7-8 minut.Podajemy z sosami.U mnie obowiązkowo rukola.
Komentarze