Pizza primavera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. CIASTO
Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże dodać cukier i sól, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze . Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, można je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce, zwykle w kolejności: sos, ser, pieczarki, boczek lub salami i znów ser.
Ja dodatkowo do ciasta dodaje ulubione zioła, chili w płatkach, oregano, bazylię.
SOS
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma )) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze.
2.Ciasto podzielić na 2 części rozwałkować na okrąg o średnicy 28 cm, rozprowadzić sos. Na wierzchu ułożyć starty ser, plasterki salami, pomiędzy salami układamy papryczki, następnie posypujemy pokrojonymi w plasterki pieczarami.
Ja dodałam jeszcze oliwki bo je kocham :) i oczywiście cienko pokrojona w plasterki cebula. Posypujemy wierzch oregano i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 C na 12 minut.
Komentarze