PIZZA Popeye'a ze SZPINAKIEM i SEREM GORGONZALA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pizza dla osób które uwielbiają szpinak, podobnie jak sympatyczny marynarz z kreskówki,mający słabość do tego zdrowego warzywa dającego mu niezwykłą siłę ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
    0,5 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    ok. 300 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek
     
    DODATKOWO (1 pizzę ze szpinakiem)
    ½ (ok. 60 g) mozzarelli
    100 g ugotowanego odciśniętego z soku szpinaku
    ok.50 g sera typu gorgonzola
    sól
    3 łyżki oliwy wymieszanej ze zgniecionym malutkim ząbkiem czosnku

    dodatkowo (opcjonalnie):
    ostra papryczka peperoncino w oliwie
     
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Pizza popeye'a ze szpinakiem i serem gorgonzala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinak 1. Szpinak dokładnie umuj, wlej do garnka odrobiną wody o. 1 cm, włóż szpinak, posól, przykryj i gotuj przezok. 5 min. Wystudź i dokładnie odciśnij z soku, a następnie pokrój.
  • ciasto na pizze 2. Wykonaj ciasto.Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i uformuj kulki, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min (na powierzchni posypanej mąką lub posmarowanej oliwą).
  • spod do pizzy 3. Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj odrobiną mąki), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą. Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  • PIZZA Popeye'a ze SZPINAKIEM i SEREM GORGONZALA
4. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 200-250°C. Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw mozzarellę pokrojoną w drobną kosteczkę, polej odrobiną czosnkowej oliwy, rozłóż szpinak, posól, polej czosnkową oliwą, a następnie poukładaj rozdrobnioną gorgonzolę
  • 5. Włóż blachę z przygotowaną pizzą na dolną część piekarnika.
    Piecz przez ok.15 - 20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony. Po wyciągnięciu z pieca udekoruj ostrą paprczką.

    BUON APPETITO!!!

Porady

Do pizzy można użyć mrożonego szpinaku (należy go wcześniej rozmrozić, a następnie odcisnąęć z wody). Zamiast gorgonzoli można użyć jakiegokolwiek pleśniowego sera o wyrazistym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować