PIZZA PO MEKSYKAŃSKU

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kuchnia meksykańska słynie z pikantności i taka też jest ta pizza.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    • 200 ml wody
    • 25 g drożdży
    • łyżka oleju
    • ok. 350 g mąki
    • sól

    NADZIENIE:
    • 300 g mielonej wołowiny
    • łyżka masła
    • łyżeczka przyprawy meksykańskiej
    • łyżeczka oregano
    • ząbek czosnku
    • 50 ml przecieru pomidorowego
    • pół strąka czerwonej papryki
    • pół strąka zielonej papryki
    • czerwona cebula
    • 300-400 g sera żółtego
    • sól

Pizza po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Natalka zagniata ciasto 1. Pokrusz drożdże do miski, wlej trochę wody i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj resztę wody, olej, sól i mąkę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie, po czym przykryj je i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Natalka wyrabia ciasto 2. Podsmaż mieloną wołowinę na maśle na brązowy kolor. Dodaj przyprawę meksykańską, oregano, sól i pokrojony w drobniutką kosteczkę czosnek.
  • Natalka wylepia blachę ciastem 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę i wylep ją.
  • Natalka smaruje ciasto przecierem pomidorowym 4. Rozsmaruj na wierzchu przecier pomidorowy i rozłóż mięso mięso z przyprawami.
  • Natalka rozkłada warzywa na pizzy 5. Paprykę pokrój w cienkie paseczki a obraną cebulę w piórka. Tak przygotowane warzywa ułóż na pizzy.
  • Natalka ściera ser na tarce 6. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Natalka posypuje pizzę startym żółtym serem 7. Tak startym serem posyp pizzę.
  • 8. Piecz pizze około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC i od razu podawaj.

Porady

Natalka zawsze pomaga mi w przygotowywaniu pizzy.

Komentarze

Podobne przepisy