Pizza pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do dużej miski, wlać olej. Drożdże wymieszać z cukrem i solą, połączyć z mąką. Stopniowo wlewać wodę i zagniatać ( do momentu, kiedy ciasto nie będzie się kleić do rąk ). Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Koncentrat wymieszać z oregano.
2.Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blachę ( ja mam taką na 35 cm ). Posmarować je koncentratem, zetrzeć żółty ser, poukładać pieczarki i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 250st C. Włożyć pizzę i piec 6 - 7 min.
Porady
Ten przepis jest na tak zwaną przez nas dużą pizzę, kiedy robię mniejszą, po prostu zmniejszam składniki o połowę:-)
Komentarze