Pizza pepperoni z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej, na koniec wlewamy rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Dobrze zagniatamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
2.Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z miski, wałkujemy w kształt koła. Przecieramy teflonową patelnie(średnica 28cm) olejem, rozgrzewamy. Wykładamy ciasto i na małym gazie trzymamy około 5 minut. Zdejmujemy z gazu, przewracamy na druga stronę, wierzch smarujemy ketchupem i następnie układamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, pieczarki, salami i drobno pokrojone (oczyszczone z pestek) papryczki pepperoni. Wierzch posypujemy serem i oregano. Zakrywamy patelnię przykrywką, stawiamy z powrotem na mały gaz. Czekamy aż ser się rozpuści- to znak że pizza jest gotowa.
Komentarze