Pizza na ziemniaczanym cieście

4.95 (207 ocen)

  • 60 min

Pyszna odmiana tradycyjnej pizzy, tym razem na ziemniaczanym cieście.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g obranych ziemniaków
    2 jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 cebuli
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz

    Dodatki:
    ok. 200 g kiełbasy
    1/2 czerwonej papryki
    mała puszka kukurydzy
    ok. 5 szt. pieczarek
    ok. 50 g żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.95 (207 ocen)

Zobacz również:

Placek Pizza

Pizza na ziemniaczanym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące dobrze rozgnieść razem z cebulą i masłem. Ostudzić.
  • 2. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz, jajka i mąkę. Wymieszać łyżką. Wyłożyć na dużą blachę, rozprowadzić łyżką na kształt koła o średnicy ok. 26 cm, wyrównać.
  • 3. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na 1 łyżce oleju. Ostudzić.
  • 4. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  • 5. Paprykę pokroić w paseczki.
  • 6. Na wierzch ciasta ziemniaczanego wyłożyć kiełbasę, paprykę, kukurydzę i pieczarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec ok. 25 minut.
  • 7. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać na wierzch upieczonej pizzy. Wstawić jeszcze raz do piekarnika na ok. 1 minutę.

Porady

Można dodawać dowolnie inne składniki na wierzch ziemniaczanego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować