Pizza na ziemniaczanym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące dobrze rozgnieść razem z cebulą i masłem. Ostudzić.
2.Dodać gałkę muszkatołową, pieprz, jajka i mąkę. Wymieszać łyżką. Wyłożyć na dużą blachę, rozprowadzić łyżką na kształt koła o średnicy ok. 26 cm, wyrównać.
3.Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na 1 łyżce oleju. Ostudzić.
4.Kiełbasę pokroić w plasterki.
5.Paprykę pokroić w paseczki.
6.Na wierzch ciasta ziemniaczanego wyłożyć kiełbasę, paprykę, kukurydzę i pieczarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec ok. 25 minut.
7.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać na wierzch upieczonej pizzy. Wstawić jeszcze raz do piekarnika na ok. 1 minutę.
Porady
Można dodawać dowolnie inne składniki na wierzch ziemniaczanego ciasta.
Komentarze