Pizza na ostro z chili

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pizza na cienkim cieście z pieczarkami, serem i wyraźnym akcentem papryczki chili. Pyszna, polecam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g. mąki pszennej
    50 g. drożdży świeżych
    ok. 300 ml wody
    2 łyżki oleju
    sól
    cukier
    30 dkg. pieczarek
    30 dkg wędliny- ulubionej
    50 dkg. sera żółtego twardego
    2 duże cebule
    2 średnie papryczki chili
    sos do pizzy
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na ostro z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 200 ml. ciepłej wody, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać.
    Mąkę wymieszać z łyżeczką soli, dodać rozpuszczone drożdże, olej i resztę wody.
    W razie czego zawsze można podsypać mąki lub dodać odrobinę więcej wody. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godzinki.
  • 2. Cebule, pieczarki i papryczki chili kroimy w plasterki. Po upłynięciu czasu ciasto wyciągamy, chwilę wyrabiamy i formujemy koło. Najlepiej za pomocą rąk, nie wałka wtedy ciasto będzie dużo lepsze.
    Placek polewamy sosem (zostawiając jakiś cm odstępu od krawędzi) delikatnie posypujemy serem, układamy szynkę, pieczarki pomiędzy, sypiemy cebulą, chili i obficie serem.
  • 3. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 200-220 stopni i pieczemy 10-15 min. w zależności od piekarnika oczywiście.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować