Pizza na cienkim cieście z pieczarkami, serem i wyraźnym akcentem papryczki chili. Pyszna, polecam.
1 godz. 20 min
Składniki:
500 g. mąki pszennej
50 g. drożdży świeżych
ok. 300 ml wody
2 łyżki oleju
sól
cukier
30 dkg. pieczarek
30 dkg wędliny- ulubionej
50 dkg. sera żółtego twardego
2 duże cebule
2 średnie papryczki chili
sos do pizzy
Pizza na ostro z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 200 ml. ciepłej wody, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać.
Mąkę wymieszać z łyżeczką soli, dodać rozpuszczone drożdże, olej i resztę wody.
W razie czego zawsze można podsypać mąki lub dodać odrobinę więcej wody. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godzinki.
2.Cebule, pieczarki i papryczki chili kroimy w plasterki. Po upłynięciu czasu ciasto wyciągamy, chwilę wyrabiamy i formujemy koło. Najlepiej za pomocą rąk, nie wałka wtedy ciasto będzie dużo lepsze.
Placek polewamy sosem (zostawiając jakiś cm odstępu od krawędzi) delikatnie posypujemy serem, układamy szynkę, pieczarki pomiędzy, sypiemy cebulą, chili i obficie serem.
3.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 200-220 stopni i pieczemy 10-15 min. w zależności od piekarnika oczywiście.
SMACZNEGO!
Komentarze