Pizza na grubym cieście

0 (0 ocen)

Zostało Wam trochę ciasta na racuchy i resztki w lodówce?Zróbcie szybką pizzę na grubym puszystym cieście.

Składniki:

  • 400 ml gotowego ciasta na racuchy
    300 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1 szk letniej wody
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oleju
    300 g wędzonego boczku
    300 g kiełbasy wiejskiej
    2/3 puszki kukurydzy konserwowej
    250 g pieczarek
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki ketchupu
    sól, pieprz i papryka ostra do smaku
    przyprawa do pizzy do smaku
    300 g żółtego sera

Pizza na grubym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciasta na racuchy dodać rozkruszone drożdże, wodę, sól, olej i mąkę i wyrobić ciasto.
    Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Na blachę wysmarowaną olejem rozłożyć jeszcze raz wyrobione ciasto i ponownie odczekać, aż wyrośnie.
    W międzyczasie podsmażyć cebulę, czosnek i pieczarki.
    Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojony boczek i kiełbasę.
    Doprawić do smaku.
  • 3. Ser zetrzeć na tarce.
    Wyrośniete ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i podpiec ciasto 15 minut.
    Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika posmarować majonezem zmieszanym z ketchupem.
    Na ciasto wyłożyć farsz, posypać startym serem. Piekarnik podgrzać do 200 stopni, wstawić pizzę do piekarnika z zapiekać 15-20 minut.
    Pizzę podawać polaną ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy