Pizza na cieście piwnym z salmi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem.Zalać ciepłym(nie gorącym)piwem.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą,pieprzem i przyprawą do pizzy.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem.
Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę uderzając w nie pięścią.
Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.
2.Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować ketchupem ,układać resztę składników.
Ser żółty ,salami,pieczarki ,cebulę oraz kukurydzę.Całość posypać ponownie odrobiną sera.
Piec pizzę 25 min w 180st.
Komentarze