Pizza na cieście piwnym z salmi

4.5 (182 ocen)

Ciasto piwne jest bardzo smaczne,pulchne , miękkie ,po prostu idealne.

Składniki:

  • Ciasto na 2-4 pizze zalezy od wielkości.
    450g.mąki pszennej
    200ml.ciepłego piwa
    30g.świeżych drożdży
    2łyżeczki oleju+do wysmarowania naczynia
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka przyprawy do pizzy
    Proporcję składników wg.uznania:
    tarty ser żółty
    Salami wieprzowe z mięsem wołowym
    pieczarki
    cebula
    kukurydza konserwowa
    ketchup pikantny
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto piwne

Pizza na cieście piwnym z salmi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem.Zalać ciepłym(nie gorącym)piwem.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków.
    Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą,pieprzem i przyprawą do pizzy.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem.
    Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
    Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę uderzając w nie pięścią.
    Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.
  • 2. Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować ketchupem ,układać resztę składników.
    Ser żółty ,salami,pieczarki ,cebulę oraz kukurydzę.Całość posypać ponownie odrobiną sera.
    Piec pizzę 25 min w 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować