Pizza na cieście chlebowym z tuńczykiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem.Zalać ciepłą wodą.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą i pieprzem.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem.
Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
2.W tym czasie tuńczyka odsączyć z oleju ,paprykę pokroić w paseczki , cebulę w krążki,obrane pieczarki w plastry.
Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę uderzając w nie pięścią.
Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.
Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować ketchupem ,układać resztę składników.
Ser żółty ,pieczarki ,tuńczyka ,paprykę,cebulę i kukurydzę.Całość ponownie posypać odrobiną sera żółtego.
Komentarze