Pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę ,wodę, drożdże, oliwę i sól kolejno dodajemy do miski.
2.Łączymy mieszając ze sobą składniki, gdy uzyskamy zwartą kulkę wyrabiamy na stolnicy przez około 10 minut.
3.Wkładamy ciasto ponownie do miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,na ok. godzinę
4.W tym czasie kroimy wędlinę w paski, pomidorki koktajlowe przecinamy na połowę.
5.Pomidorki pelati przekładamy do miski, dodajemy zioła (u mnie oregano i majeranek, możecie dodać ulubione) mieszamy.
6.Stolnice oprószamy mąką, przekładamy wyrośnięte ciasto, dzielimy na dwie części.
7.Formujemy kulkę, ugniatamy, następnie rozwałkowujemy na cienki okrąg (z tym różnie u mnie bywa, w jednej był okrąg w drugiej jajo mi wyszło) tak samo postępujemy z drugą kulką
8.Na rozwałkowanym cieście smarujemy łyżką lub pędzlem silikonowym pomidorkami pelati, obsypujemy startym żółtym serem, rozprowadzamy po całej powierzchni wędlinę i pomidorki koktajlowe.
9.Wstawiamy do nagrzanego do 250*C piekarnika i pieczemy do zarumienienia się brzegów, bez użycia trybu z termo obiegiem
Komentarze