Pizza na cieńkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże delikatnie kruszymy do szklanki a następnie dolewamy letniej wody – łącznie ma Nam wyjść pół szklanki zawiesiny. Dosypujemy płaską łyżeczkę cukru i intensywnie mieszamy. Cały proces rozpuszczania drożdży w szklance zajmuje mi około 5 minut – nie może być widocznych grudek. W kolejnym kroku wlewamy zawartość szklanki do wcześniej przygotowanej miseczki z mąką i odrobiną oleju roślinnego. Całość mieszamy aż do momentu uzyskania pulchnego, nie przywierającego do miseczki ciasta (średnio około 10-15 minut wyrabiania).
zaraz po wyrobieniu wykładamy ciasto na posmarowaną masełkiem blachę.Czas na posmarowanie ciasta ketchupem lub sosem pomidorowym, następnie starty na tartce żółty serek i pozostałe dodatki. Nie zapomnijcie o przyprawach – jak zawsze polecam majeranek, oregano i bazylię.
wstawić pizze do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 – 190 stopni na 15 do 20 minut.
Komentarze