Domowa na cienkim cieście z bogatą ilością składników.
Składniki:
na 3 duże placki lub 2 wielkie
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
ok 1 kg mąki pszennej
SOS NA SPÓD
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
tyle samo ulubionego ketchupu (a nawet więcej)
przyprawa do pizzy sycylijskiej
pieprz świeżo mielony (u mnie kolorowy)
przyprawa do pomidorów
bazylia suszona
trochę wody aby sos miał lżejszą konsystencję
300-400 g sera żółtego startego
dodatki wg upodobań
u mnie:
pieczarki
czerwona cebula
ogórki konserwowe
oliwki czarne
salami
kukurydza konserwowa
Pizza na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części. Każdą cześć rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Ja zawsze rozciągam palcami. Spód blaszki lekko smaruje margaryną, wtedy się nie ślizga i ręką bez pośrednio na blasze nadaję kształt koła.
3.Spód pizzy smarować sosem, posypać serem i układać składniki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 15 min.
Komentarze