Pizzowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: W głębokiej misce wymieszać drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodać jajko, olej i ciepłe mleko, wymieszać, na koniec wsypać mąkę i wyrobić szybko ciasto. Posypać mąką, przykryć i odstawić na ok 30 minut aż podwoi objętość.
2.Farsz: Na maśle podsmażyć zmiażdżony czosnek, wrzucić szpinak i brokuły, smażyć do czasu aż się rozmrożą. Dodać pokruszoną fetę, przyprawić pieprzem (nie solę już ponieważ feta jest wystarczająco słona).
3.Formę do muffinek posmarować olejem. Ciasto wyrobić i jeśli jest jeszcze taka potrzeba dosypać trochę mąki. Od ciasta odrywać niewielkie kuleczki i wylepiać nimi foremki, posypać szczyptą oregano, na nie nakładać po łyżeczce farszu i kilka paseczków żółtego sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut.
Porady
Ciasto jest też idealne na pizzę. Wystarczy na dużą blachę.
Komentarze