Pizza meksykańska z mięsem mielonym

4.5 (192 ocen)

Inna niż tradycyjna, pożywna, pyszna.

Składniki:

  • CIASTO
    na 3 duże placki lub 2 wielkie
    30g drożdży
    pół litra ciepłej wody
    łyżka cukru
    łyżka soli
    6 łyżek oleju
    ok 1 kg mąki pszennej

    SOS NA SPÓD
    2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    tyle samo ulubionego ketchupu (a nawet więcej)
    przyprawa do pizzy
    pieprz świeżo mielony
    trochę wody aby sos miał lżejszą konsystencję

    300-400 g sera żółtego startego
    1 papryczka chili świeża lub szczypta w proszku
    500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowe
    kilka łyżek kukurydzy konserwowej
    puszka czerwonej fasoli
    czerwona papryka
    3 ząbki czosnku
    1 duża cebula czerwona
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    przyprawa do kuchni meksykańskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza meksykańska z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia.
  • 2. Składniki na sos wymieszać ze sobą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i przyprawą meksykańską, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć, pod koniec smażenia dodać koncentrat. Wystudzić, nadmiar tłuszczu odcisnąć.
  • 3. Wyrośnięte ciasto, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części. Każdą cześć rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Ja zawsze rozciągam palcami. Spód blaszki lekko smaruje margaryną, wtedy się nie ślizga i ręką bez pośrednio na blasze nadaję kształt koła.
  • Pizza meksykańska 4. Na każdy placek wyłożyć trochę sosu pomidorowego, usmażone mięso, kukurydzę, fasolę i paprykę pokrojoną w paseczki o raz chili w plasterki. Całość doprawić przyprawami i posypać serem. Piec ok 15-20 min w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować