Pizza Mateusza

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczna szybka domowa pizza Mateusza na cienkim cieście wyjdzie każdemu !!!

  • 45 min

Składniki:

  • szklanka mleka
    100 g drożdży
    40 dag mąki
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    ser
    pieczarki
    kukurydza
    oliwki
    szynka
    koncentrat pomidorowy
    przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza mateusza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodajemy 40 dag mąki szklankę mleka pokruszone drożdże, sól i cukier, zagniatamy ciasto aż stanie się twardą jednolitą masą. Ciasto na pizze powinno być bardzo twarde. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 15-20 minut. Wylewamy kilka kropel oleju na ręce aby łatwiej wyłożyć ciasto na kwadratową czarną blaszkę do piekarnika lub dowolnie obrany przez nas kształt. W momencie gdy ciasto nam rośnie warto przygotować sobie pieczarki, obrać i pokrojone w plasterki podsmażamy przyprawiając vegetą, ser zetrzeć na tarce, przygotować w miseczce sos. Mały słoik koncentratu pomidorowego wykładamy do miseczki, następnie połowę słoika wody, dodajemy oregano bazylię paprykę czerwoną pieprz i sól do smaku, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy rozłożymy ciasto smarujemy je przygotowanym przez nas sosem, na sos wykładamy pieczarki, następnie na pieczarki kładziemy pokrojoną w plasterki szynkę, całość posypujemy serem, kukurydzą i pokrojonymi oliwkami. Na górę warto posypać oregano i bazylią dla zapachu. Całość wkładamy do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 220 stopni.

Porady

1. Pieczarki po usmażeniu warto odcedzić przez durszlak aby nie puściły wody do ciasta podczas pieczenia. 2. Z kukurydzy warto wycisnąć sok. 3. Im więcej sera tym lepiej !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować