PIZZA MARGHERITA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To najbardziej tradycyjana i najpopularniejsza wloska pizza.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • (na 3 pizze o średnicy 32 cm)
    NA CIASTO:
    0,5 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    ok. 300 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek

    NA SOS POMIDOROWY:
    passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
    oliwa z oliwek
    świeża bazylia
    sól
    pieprz

    DODATKOWO:
    2 mozzarelle
    sól
    oliwa z oliwek
    świeża bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza margherita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0e776ma 1. Wykonaj cIasto.
    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw 
    na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn 
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, 
    posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.
    Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie 
    nakładaj składniki.
  • 2. Przygotuj sos pomidorowy.
    Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą, pieprzem i bazylią (możesz użyć jedynie łodyżek bazylii i parę listków
    - ważne żeby bazylia "oddała" swój smak).
    Następnie gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając
    tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  • image-0kidwef 3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃. 
    Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw sos pomidorowy, mozzarellę pokrojona w kosteczkę, szczyptę soli, oliwę z oliwek.
    Włóż blachę z przygotowaną pizzą na dolną część piekarnika.
    Piecz przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
    Po wyciągnięciu z pieca udekoruj listkami świeżej bazyli.

Porady

Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować