To najbardziej tradycyjana i najpopularniejsza wloska pizza.
1 godz. 40 min
Składniki:
(na 3 pizze o średnicy 32 cm)
NA CIASTO:
0,5 kg mąki
25 g świeżych drożdży
ok. 300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
NA SOS POMIDOROWY:
passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
oliwa z oliwek
świeża bazylia
sól
pieprz
DODATKOWO:
2 mozzarelle
sól
oliwa z oliwek
świeża bazylia
Pizza margherita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonaj cIasto.
Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw
na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn
i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób
będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki,
posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.
Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie
nakładaj składniki.
2.Przygotuj sos pomidorowy.
Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą, pieprzem i bazylią (możesz użyć jedynie łodyżek bazylii i parę listków
- ważne żeby bazylia "oddała" swój smak).
Następnie gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając
tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
3.Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.
Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw sos pomidorowy, mozzarellę pokrojona w kosteczkę, szczyptę soli, oliwę z oliwek.
Włóż blachę z przygotowaną pizzą na dolną część piekarnika.
Piecz przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
Po wyciągnięciu z pieca udekoruj listkami świeżej bazyli.
Porady
Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!
Komentarze