Pizza domowa z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki dodajemy cukier, sól i olej. Mleko podgrzewamy i rozkruszamy w nim drożdże. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży a następnie wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i przesmażamy. Szynkę pomidor, ogórek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Blachę natłuszczamy olejem i wykładamy ciasto. Ciasto smarujemy przecierem oraz ketchupem, wykładamy pieczarki oraz resztę składników(bez sera). Wkładamy do nagrzanego piekarnika 220 stopni na około 20 minut. Przed końcem pieczenia pizze posypujemy startym żółtym serem i podpiekamy by ser się rozpuścił. Gotową pizze kroimy i polewamy sosem czosnkowym oraz keczupem. Smacznego
Komentarze