1.W garnuszku/misce drożdże zasypać cukrem, pozostawić na chwilę, dodać letnie mleko i wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia (ok.15min).
2.Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej i jajko oraz wyrośnięte drożdże, dokładnie wyrobić. Zrobić z ciasta kulę i umieścić w misce do wyrośnięcia na ok 15min.
3.Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić w plastry. Pieczarki pokroić w plasterki.Ser do krajania zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4.Ciasto rozwałkować na blaszce, posmarować cienko z wierzchu ketchupem.
5.Na pizzę nałożyć plasterki szynki, pomidora i posypać startym na tarce o grubych oczkach serem do krajania. Posypać oregano. Piec ok 30-40 min w 180 st C.
Porady
Ciasta wystarcza na dwie blaszki o wymiarach 24x34cm
Pizze podawać z ketchupem lub ulubionym sosem np czosnkowym.
Można użyć inne swoje ulubione składniki.
Komentarze