Pizza bez glutenu.

4.49 (148 ocen)

  • 1 godz. 55 min

Jesteś na diecie bezglutenowej i tęsknisz za pizzą? Wypróbuj mój przepis!

  • 1 godz. 55 min

Składniki:

  • 1 szklanka (140g) uniwersalnej mąki bezglutenowej
    10g świeżych drożdży
    1/3 szklanki ciepłej wody
    1 łyżka oliwy
    szczypta soli i ulubione zioła
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza bez glutenu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na chwilę. Mąkę mieszamy z solą i ziołami, dodajemy oliwę i zaczyn, dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia - moje ciasto rosło ponad godzinę.
  • 2. Po wyrośnięciu wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką, wałkujemy w kształt koła, zawijamy brzegi i układamy ulubione dodatki - u mnie sos, ser, pieczarki, tuńczyk, papryka, kukurydza i suszone pomidory. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 210 stopni ok 30 minut.

Porady

Jeśli nie musisz rezygnować z glutenu, zamiast mąki bezglutenowej użyj po prostu mąki pszennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.12 (450 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Domowa pizza bez drożdży

To może cię zainteresować