Pizza akrobatyczna

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentem. Ta pizza to jedna z potraw,które robię dla znajomych. Przepis jest prosty,a zachwyt w oczach gości – murowany!

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki
    ● 5 dag drożdży
    ● 100 ml wody
    ● 2 łyżki cukru
    ● po łyżce soli i oleju
    Sos:
    ● przecier pomidorowy
    ● oregano
    ● bazylia
    ● mielona papryka
    ● czosnek
    Dodatki:
    ● starty żółty ser
    ● salami
    ● kukurydza
    ● pieczarki
    ● brokuł
    ● czerwona cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza akrobatyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła dzielimy na różyczki
    i blanszujemy w osolonej
    wodzie. Pieczarki oczyszczamy,
    kroimy w plasterki i lekko
    podsmażamy na patelni.
  • 2. Do przesianej mąki wkruszamy
    drożdże. Wsypujemy
    sól i cukier. Wlewamy ciepłą
    wodę i olej. Wyrabiamy gładkie
    ciasto.
  • 3. Blachę smarujemy cienką
    warstwą oleju i wykładamy ciastem.
    Kilkakrotnie nakłuwamy
    widelcem, aby równo urosło
    podczas pieczenia.
  • 4. Przecier pomidorowy rozprowadzamy
    niewielką ilością
    wody, mieszamy z przyprawami
    i drobno posiekanym czosnkiem.
    Ciasto smarujemy sosem,
    posypujemy serem,
    układamy pozostałe dodatki.
    Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Żółty ser można zastąpić startym lub pokrojonym w plastry serem mozarella. ● Zbyt dużo składników na pizzy spowoduje zakalec. ● Świeże drożdże można zastapić suszonymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować