Pizza

4.5 (143 ocen)

  • 35 min

Jak miałam ok. 10 lat zrobiłam swoją pierwszą pizze w niespodziance przed wszystkimi. I właśnie od tego czasu pizza w moim domu musi być min. 2 razy w miesiącu, gdyż wszystkim tak smakuje.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanka mąki
    1/2 kostki drożdży
    1 szklanka letniej wody
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    szczypta cukru

    Farsz:
    salami ( lub inna wędlina)
    puszka kukurydzy
    ok. 10 czarnych oliwek
    ok. 10 zielonych oliwek
    ok. 20 pieczarek
    ser mozzarella
    niewielka kostka sera żółtego

    Dodatkowo:
    masło do podsmażenia
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    keczup lub koncentrat pomidorowy ( do posmarowania ciasta)
    2 łyżki keczupu pikantnego
    2 łyżki keczupu łagodnego
    majeranek
    oregano
    zioła prowansalskie
    bazylia
    sól pieprz
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w szklance letniej wody z cukrem. Następnie powstały rozczyn dodać do miski z mąką, solą i olejem. Wszystko dokładnie wyrobić rękoma i odstawić ( pod przykryciem) w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( nie ma określonego czasu, zazwyczaj przygotowuję farsz i następnie rozwałkowuję ciasto).
  • 2. W czasie wyrastania drożdży na patelni rozpuścić masło i zeszklić pokrojony drobno czosnek. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i je poddusić. Gdy pieczarki zrobią się miękkie należy je doprawić majerankiem, ziołami prowansalskimi i szczypta oregano oraz sola i pieprzem do smaku.
  • 3. Następnie powstały z pieczarek "sok" odlać do rondelka i dodać do niego po 2 łyżki koncentratu pomidorowego, keczupu pikantnego i łagodnego i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Doprawić do smaku przyprawami.
  • 4. Ser żółty zetrzeć na tarce. Mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę. Salami pokroić na " ćwiartki". Oliwki skroić w plasterki. Kukurydzę odcedzić.
  • 5. W między czasie naszykować dwie blachy( ja biorę takie, które są zawsze dołączone do piekarnika) . Należy je wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem.
  • 6. Gdy produkty będą naszykowane wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich położyć na osobnej blasze i dokładnie rozwałkować. Ciasto posmarować keczupem lub koncentratem pomidorowym i posypać ziołami. Po kolei układać salami, pieczarki, mozzarelle, polać powstałym sosem z pieczarek, położyć oliwki, kukurydzę i ser żółty.
  • 7. Powstałe pizzę wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 20 minut. Trzeba sprawdzać czy ciasto jest upieczone:)

Porady

Farsz można zastąpić czym tylko się chce jednak co mogę powiedzieć: podany przeze mnie farsz jest idealny na szybką kolację, gdyż zazwyczaj każdy ma w swoim domu podane produkty:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować