Piwne ptaki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Piwne ptaki to potrwa szybka, bardzo łatwa a przede wszystkim nie wymaga od nas stania w kuchni :) Można zrobić ją na przyjęcie a także na rodzinny obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ( na 6 osób)
    6 nóżek od kurczaka
    2 kolorowe papryki
    1 puszka piwa jasnego
    3 gałązki rozmarynu świeżego lub suszonego
    1 łyżka oleju
    2 łyżeczki słodkiej papryki i przyprawy do kurczaka
    duża szczypta pieprzu i soli
    2 łyżki miodu

Piwne ptaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nóżki obłożone papryką i romarynem 1. Nóżki wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i układamy gałązki rozmarynu.
    Następnie polewamy je olejem, miodem i wszystkimi przyprawami.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 min
    Po każdych 20 min zalewamy kurczaki połową szklanki piwa.

Porady

Jeśli kurczaki będą się przypalać, wystarczy przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia , jeśli ktoś nie lubi piwa może zastąpić je sokiem pomarańczowym,będzie równie pyszne :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Komentarze

Podobne przepisy