Piwna potrawka z kiełbasy i warzyw

0 (0 ocen)

Szybka w przygotowaniu potrawka o lekko słodkim smaku które oddaje piwo a zarazem pikantna dzięki dodaniu czosnku i płatków chili.

Składniki:

  • 4 pętka kiełbasy śląskiej
    200g. pieczarek
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka smalcu
    1 szklanka jasnego piwa
    1 łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki płatków chili
    1/2 łyżeczki pieprzu
    szczypta soli

Piwna potrawka z kiełbasy i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę oraz obrane pieczarki kroimy w pół plasterki.
    Cebule siekamy drobno , obrany czosnek kroimy w plasterki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy smalec , przesmażamy kiełbasę z cebulą a po chwili dodajemy czosnek i pieczarki.
    Danie doprawiamy , smażymy składniki na rumiano.
    Wlewamy piwo , dusimy potrawkę do odparowania płynów.
  • 3. Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi zieleniną oraz szklanką zsiadłego mleka czy też maślanki.
    Danie równie dobrze będzie smakowało z kaszą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy