Pistacjowe precle

0 (0 ocen)

Precle wychodzą pyszne. Szybko i prosto się je robi. Można je także urozmaicić stosując różne posypki- z makiem, sezamem, solą itp!

Składniki:

  • Około 20 sztuk
    Składniki:
    • 135 ml mleka,
    • 3 dag świeżych drożdży,
    • 80 g masła,
    • 35 dag mąki
    • 1 jajko do ciasta,
    • Żółtko do smarowania,
    • 2 łyżki mleka do smarowania,
    • Około 0,5 łyżeczki soli,
    • Szklanka orzeszków pistacjowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Precle Przekąski

Pistacjowe precle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki przed wyrabianiem 1. Masło rozpuszczamy i studzimy.
    Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże.
    Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej mleko z drożdżami, masło, sól oraz jajko. Całość zagniatamy około 10 minut.
  • podzielone ciasto 2. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na około 20 części.
  • uformowany precelek 3. Z każdej części toczymy cienki wałeczek o średnicy około 5- 8 mm. Wałek zaginamy w połowie, zaplatając końce. Zaplecione końce zawijamy ku górze formując w ten sposób precla. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym kawałkami ciasta.
  • przygotowanie pistacji 4. Orzeszki obieramy. Obrane siekamy.
  • przede pieczeniem 5. Uformowane precle przekładamy na przygotowane blaszki.
    Żółtko mieszamy z dwiema łyżkami mleka. Smarujemy nim precle.
    Przygotowanymi orzeszkami posypujemy precle. Pieczemy je około 15 minut w 180˚C.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować