Pistacjowe koniczynki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruche ciasteczka.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 85 gramów
    - sproszkowany imbir: 0.5 łyżeczki
    - masło, chłodne: 90 gramów
    - cukier puder: 90 gramów
    - pistacje: 0.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pistacjowe koniczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Dwie blachy na ciasteczka wyłóż papierem do pieczenia.
  • 2. Do dużej miski przesiej mąkę i imbir. Wsyp pistacje. Dodaj pokrojone na kawałki masło i rozetrzyj wszystko palcami tak, żeby z ciasta powstały okruchy przypominające kruszonkę. Wsyp cukier, dodaj jajko i barwnik spożywczy (jeśli nie masz barwnika, nie musisz go dodawać - ciasteczka będą równie ładne i smaczne, kiedy nie będą zielone, a apetycznie zrumienione).
  • 3. Zagnieć ciasto na gładką kulkę. Gdyby się za bardzo kleiła, możesz dosypać odrobinę mąki. Zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj na oprószoną mąką stolnicy, wycinaj foremkami kształty i układaj na blasze.
  • 4. Ciasteczka nie urosną bardzo w piekarniku, można zostawić między nimi niewielkie odstępy (byle się nie stykały). Piecz 10-12 minut (bardziej 10). Wyciąg, ostudź. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, ale uznałam, że to burzy koncepcję ciasteczka zielonego jak koniczynka.
  • 5. Ciasteczka powstały pod wpływem inspiracji książką "Żona piekarza", jej recenzję i więcej przepisów na słodkości znajdziesz na moim blogu kulinarnym bookmeacookie.blogspot.com).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować