Pistacjowe herbatniki muśnięte pistacjowym kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dla miłośników pistacjowych orzeszków, kruchych ciasteczek i białej czekolady prawdziwy raj!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki
    Na ciasto:
    · 270-300 g mąki
    · 70-80 g zmielonych pistacji
    · 200 g masła
    · 150 g cukru pudru
    · 1 łyżka śmietany 18%
    Pistacjowy krem:
    · 100 g zmielonych pistacji
    · 100 g białej czekolady
    · 1 łyżka masła
    · 2 łyżki mleka + odrobina do rozrzedzenia masy
    · 2-3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pistacjowe herbatniki muśnięte pistacjowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto- Do przesianej mąki dodajemy zmielone pistacje oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę. Całość szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy małe ciasteczka. Pieczemy ok. 10-12 minut, termoobieg 180 stopni. Można podawać je same, lub z pistacjowym kremem.
  • 2. Pistacjowy krem -
    Czekoladę z łyżką masła i mlekiem roztapiamy nad kąpielą wodną. Masą czekoladową zalewamy zmielone pistacje, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za gęsta rozrzedzamy ją odrobiną mleka. Tak przygotowanym kremem smarujemy pistacjowe herbatniki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować