Pişmiş patlıcan

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Pieczone faszerowane bakłażany to tureckie przysmak. Zdrowy, doskonale doprawiony posiłek w wersji wegetariańskiej.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • -bakłażany : 2 sztuki
    -czerwona papryka : 0,5 sztuki
    -cukinia: 6 plasterków
    -pomidor : 1 sztuka
    -kuskus : 4 łyżki
    -oliwa z oliwek : 8 łyżek
    -czosnek : 2 ząbki
    -pul biber lub słodka czerwona papryka mielona : 1 łyżeczka
    -suszony tymianek : 1 łyżeczka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -sól :1 łyżka
    -natka pietruszki (posiekana) : 2 łyżki

    ponadto :
    -sól do posypania bakłażanów, aby usunąć z nich goryczkę : 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pişmiş patlıcan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bakłażany 1. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół , wydrążyć miąższ. Posolić bakłażany i pokrojony miąższ, odstawić na 15 minut. Przemyć wodą, osuszyć. Kuskus zalać wrzątkiem, tak by poziom wody sięgał 1-1,5 centymetra ponad kaszę. Przykryć, odstawić na 4 minuty.
  • 2. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Pomidora umyć, pokroić w małą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i przyprawami.
  • bakłażany po turecku 3. Bakłażany umieścić w naczyniu żaroodpornym , wypełnić miąższem, cukinią, pomidorami i kuskusem. Polać oliwą z przyprawami. Przykryć folią aluminiową, zapiekać 25 minut w temp. 200 stopni C. Zdjąć folię. Posypać natką pietruszki. Serwować na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować