Pişmiş patlıcan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół , wydrążyć miąższ. Posolić bakłażany i pokrojony miąższ, odstawić na 15 minut. Przemyć wodą, osuszyć. Kuskus zalać wrzątkiem, tak by poziom wody sięgał 1-1,5 centymetra ponad kaszę. Przykryć, odstawić na 4 minuty.
2.Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Pomidora umyć, pokroić w małą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i przyprawami.
3.Bakłażany umieścić w naczyniu żaroodpornym , wypełnić miąższem, cukinią, pomidorami i kuskusem. Polać oliwą z przyprawami. Przykryć folią aluminiową, zapiekać 25 minut w temp. 200 stopni C. Zdjąć folię. Posypać natką pietruszki. Serwować na gorąco.
Komentarze