Jestem na emeryturze. Biorę udział\ w zajęciach Uniwersytetu Trzeciego Wieku i tam na jednym ze spotkań dostałam od koleżanki ten przepis.
Składniki:
3 kg ziemniaków
1/2 kg kaszy gryczanej
1 szklanka śmietany
25-30 dag białego sera (w kostce)
kostka margaryny
4 jajka
sól
tłuszcz do wysmarowania blachy
Piróg biłgorajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Surową kaszę gryczaną mieszamy z ziemniakami, a następnie dokładnie
rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, by powstała masa o jednolitej konsystencji, bez grudek.
2.W garnku roztapiamy margarynę na małym ogniu. Wbijamy jajka, dodajemy pokruszony biały ser i dokładnie mieszamy.
3.Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 °C. Wkładamy blachę z pirogiem i pieczemy ok. 1,5 godziny, aż na wierzchu utworzy się skorupka.
Komentarze