Piróg biłgorajski

4.99 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem na emeryturze. Biorę udział\ w zajęciach Uniwersytetu Trzeciego Wieku i tam na jednym ze spotkań dostałam od koleżanki ten przepis.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
    1/2 kg kaszy gryczanej
    1 szklanka śmietany
    25-30 dag białego sera (w kostce)
    kostka margaryny
    4 jajka
    sól
    tłuszcz do wysmarowania blachy
Wystaw ocenę:

4.99 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piróg biłgorajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piróg biłgorajski 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Surową kaszę gryczaną mieszamy z ziemniakami, a następnie dokładnie
    rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, by powstała masa o jednolitej konsystencji, bez grudek.
  • Piróg biłgorajski 2. W garnku roztapiamy margarynę na małym ogniu. Wbijamy jajka, dodajemy pokruszony biały ser i dokładnie mieszamy.
  • Piróg biłgorajski 3. Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 °C. Wkładamy blachę z pirogiem i pieczemy ok. 1,5 godziny, aż na wierzchu utworzy się skorupka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować