Piróg biłgorajski

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Poniżej piróg biłgorajski w wydaniu fusion. Typowe dla kuchni lubelskiej, wprawdzie nie odbiega istotnie od pierwowzoru, ale lekkie modyfikacje spowodowały, że danie jest lżejsze i bardziej wykwintne.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 500 gramów
    - kasza gryczana: 250 gramów
    - ser biały tłusty (twaróg): 200 gramów
    - posiekane listki mięty: 1 łyżka
    - Jajko: 3 sztuki
    - mąka: 2 łyżki
    - śmietana: 3 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta

    - borowiki (świeże lub mrożone): 300 gramów
    - masło: 3 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - papryczka chili: 0.33 sztuki
    - biały wytrawny wermut: 100 mililitrów
    - sól i pieprz: 1 szczypta

    - śmietana kwaśna: 8 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piróg biłgorajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj oddzielnie ziemniaki i kaszę gryczaną (w lekko osolonej wodzie). Po ugotowaniu wymieszaj odcedzone i rozgniecione ziemniaki z kaszą gryczaną. Poczekaj, aż całość lekko przestygnie. Następnie dodaj pokruszony drobno twaróg, dwa jajka, posiekane listki mięty, mąkę, śmietanę oraz sól i pieprz (do smaku). Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (powinna powstać dość jednoolita masa).
  • 2. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego, rozsmaruj równo. Powierzchnię posmaruj lekko roztrzepanym jajkiej. Piecz piróga w temperaturze ok. 190 stopnie przez ok. 1 godz. i 20 min (powierzchnia powinna być złocista).
  • 3. Tuż przed końcem pieczenia piróga, przygotuj sos grzybowy. Borowiki wypłucz i pokrój na dość grube kawałki. Czosnek i papryczkę chili posiekaj drobno. Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek i papryczkę, a po chwili grzyby. Oprósz solą i pieprzem do smaku. Po kilku minutach do grzybów dolej wermut - wymieszaj całość i smaż tak długo, aż alkohol odparuje.
  • 4. Piróga pokrój na kawałki. Podawaj na sosie z borowików. Do każdej porcji dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Aby piróg zyskał trochę międzynarodowego charakteru, możesz go podać np. z sałatką ze szpinaku i parmezanu (z dodatkiem oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.99 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piróg biłgorajski

To może cię zainteresować