Poniżej piróg biłgorajski w wydaniu fusion. Typowe dla kuchni lubelskiej, wprawdzie nie odbiega istotnie od pierwowzoru, ale lekkie modyfikacje spowodowały, że danie jest lżejsze i bardziej wykwintne.
Piróg biłgorajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj oddzielnie ziemniaki i kaszę gryczaną (w lekko osolonej wodzie). Po ugotowaniu wymieszaj odcedzone i rozgniecione ziemniaki z kaszą gryczaną. Poczekaj, aż całość lekko przestygnie. Następnie dodaj pokruszony drobno twaróg, dwa jajka, posiekane listki mięty, mąkę, śmietanę oraz sól i pieprz (do smaku). Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (powinna powstać dość jednoolita masa).
2.Masę przełóż do naczynia żaroodpornego, rozsmaruj równo. Powierzchnię posmaruj lekko roztrzepanym jajkiej. Piecz piróga w temperaturze ok. 190 stopnie przez ok. 1 godz. i 20 min (powierzchnia powinna być złocista).
3.Tuż przed końcem pieczenia piróga, przygotuj sos grzybowy. Borowiki wypłucz i pokrój na dość grube kawałki. Czosnek i papryczkę chili posiekaj drobno. Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek i papryczkę, a po chwili grzyby. Oprósz solą i pieprzem do smaku. Po kilku minutach do grzybów dolej wermut - wymieszaj całość i smaż tak długo, aż alkohol odparuje.
4.Piróga pokrój na kawałki. Podawaj na sosie z borowików. Do każdej porcji dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Aby piróg zyskał trochę międzynarodowego charakteru, możesz go podać np. z sałatką ze szpinaku i parmezanu (z dodatkiem oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu).
Komentarze