Piramidki z ciasta francuskiego z pieczarkami i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pieczarki i szpinak to bardzo udane połączenie. Z dodatkiem sera koziego i czosnku smakują naprawdę dobrze

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki: 5 sztuk
    - szpinak: 50 gramów
    - wermut biały wytrawny: 0.25 szklanki
    - ciasto francuskie: 200 gramów
    - śmietana kwaśna: 2 łyżki
    - czosnek ząbki: 3 sztuki
    - gałka muszkatołowa mielona: 1 szczypta
    - ser kozi: 3 łyżki
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Piramidki z ciasta francuskiego z pieczarkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak usmaż na oliwie z oliwek (zostaw 1 łyżkę oliwy do skropienia piramidek). Dodaj posiekane 2 ząbki czosnku. Szpinak dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj wermut, gotuj chwilę, do odparowania alkoholu.
  • 2. Szklanką wytnij okręgi z ciasta francuskiego. Ciasto nakłuwaj widelcem. Piecz ciasto francuskie w temperaturze ok. 180 stopni C, aż lekko się zarumieni.
  • 3. Śmietanę wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku, posól i popieprz.
  • 4. Na wpół upieczonym cieście układaj kolejno po łyżce szpinaku, śmietany czosnkowej. Na wierzchu piramidek połóż pieczarki pokrojone w cienkie plastry i posyp każdą piramidkę odrobiną sera koziego. Skrop oliwą. Piramidki piecz ok. 5 min. w temperaturze ok. 180 stopni C. Przed podaniem piramidki oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Możesz je przyozdobić natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.76 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
francuskie

To może cię zainteresować