Piramidki z ciasta francuskiego z pieczarkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak usmaż na oliwie z oliwek (zostaw 1 łyżkę oliwy do skropienia piramidek). Dodaj posiekane 2 ząbki czosnku. Szpinak dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj wermut, gotuj chwilę, do odparowania alkoholu.
2.Szklanką wytnij okręgi z ciasta francuskiego. Ciasto nakłuwaj widelcem. Piecz ciasto francuskie w temperaturze ok. 180 stopni C, aż lekko się zarumieni.
3.Śmietanę wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku, posól i popieprz.
4.Na wpół upieczonym cieście układaj kolejno po łyżce szpinaku, śmietany czosnkowej. Na wierzchu piramidek połóż pieczarki pokrojone w cienkie plastry i posyp każdą piramidkę odrobiną sera koziego. Skrop oliwą. Piramidki piecz ok. 5 min. w temperaturze ok. 180 stopni C. Przed podaniem piramidki oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Możesz je przyozdobić natką pietruszki.
Komentarze