Piracka κακαβιά - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w garnku o grubszym dnie rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej posiekaną cebulę i pokrojone gałązki selera - warzywa mają zmięknąć, ale się nie rumienić, dlatego po 5 minutach smażenia na średnim ogniu należy zaraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszać kolejne 5 minut.
2.Dodać pokrojone grubo pomidory, ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, marchewki w mniejszą kosteczkę oraz liście laurowe i zalać bulionem warzywnym. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, zagotowujemy - na małym ogniu pod przykryciem dusimy całość 15 minut.
3.Filety rybne, pokrojone na mniejsze części,a wędzone szprotki w całości wrzucamy do zupy, teraz z kolei na średnim ogniu gotujemy przez kolejne 15 minut, by ziemniaki zmiękły. Na końcu dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek, usiekaną pietruszkę z koperkiem, szczyptę szafranu. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Komentarze