Piracka κακαβιά

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa wzorowana na przepisie Jamiego Olivera, moje wykonanie greckiej zupy rybnej o nazwie kakavia :) Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • 600g filetów z dorsza
    5 wędzonych szprotek (u mnie bez głów)
    4 gałązki selera naciowego, bez liści
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    3 pomidory
    400g ziemniaków
    2 marchewki
    3 liście laurowe
    litr bulionu warzywnego
    sól morska
    pieprz czarny z młynka
    sok z cytryny
    oliwa z oliwek extra vergin
    pęczek natki pietruszki
    szczypta szafranu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Piracka κακαβιά - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w garnku o grubszym dnie rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej posiekaną cebulę i pokrojone gałązki selera - warzywa mają zmięknąć, ale się nie rumienić, dlatego po 5 minutach smażenia na średnim ogniu należy zaraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszać kolejne 5 minut.
  • 2. Dodać pokrojone grubo pomidory, ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, marchewki w mniejszą kosteczkę oraz liście laurowe i zalać bulionem warzywnym. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, zagotowujemy - na małym ogniu pod przykryciem dusimy całość 15 minut.
  • 3. Filety rybne, pokrojone na mniejsze części,a wędzone szprotki w całości wrzucamy do zupy, teraz z kolei na średnim ogniu gotujemy przez kolejne 15 minut, by ziemniaki zmiękły. Na końcu dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek, usiekaną pietruszkę z koperkiem, szczyptę szafranu. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować