Ciasto podpatrzyłam na portalu , ale zrobiłam swoją wersję. Słodkie, smaczne ciacho. Smak kokosowy jest dla mnie najlepszy.
Składniki:
biszkopt :
forma śr 24 cm
3 jajka
szklanka cukru
po pół szklanki maki ziemniaczanej i tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
masa ananasowa:
puszka ananasa w plastrach lub kostce+ sok
kostka dobrego masła (250g)
2 budynie śmietankowe
odrobina zapachu śmietankowego
szklanka wody
2 łyżki cukru
3 żółtka
kokosowe sucharki:
100 g wiórków kokosowych
pół szklanki mąki tortowej
3 białka
łyżka cukru
poncz:
3/4 szklanki wody
sok z cytryny
dodatkowo :
wiórki do posypania wierzchu
Pinacoco z sucharkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka z cukrem ubijamy na puch. Mąki z proszkiem mieszamy, delikatnie wsypujemy, miksujemy na małych obrotach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Studzimy.
2.Sok z cytryny mieszamy z wodą, nasączamy biszkopt.
3.Masa ananasowa:
Sok z ananasów łączymy z wodą, odlewamy pół szklanki. Resztę gotujemy z cukrem. W szklance rozrabiamy budynie, wlewamy, zagotowujemy.
Czekamy aż ostygnie. W tym czasie. Ubijamy masło z żółtkami.
Kroimy ananasa w kostkę, przekładamy do masy.Wkrapiamy zapach śmietankowy i powoli dodajemy budyń, miksujemy na gładką masę. Smarujemy nią biszkopt.
4.Sucharki:
Białka ubijamy z cukrem. Dosypujemy mąkę i wiórki. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Łamiemy na drobne kawałki, posypujemy nimi masę. Sypiemy wiórkami na wierzchu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze