Piłkarskie pierniki

5 (2 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Piłkarskie pierniki to mnóstwo chrupania i wesołej zabawy;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka tortowa: 0.5 kilograma
    - miód naturalny: 200 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - margaryna do pieczenia: 120 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - przyprawa do pierników: 0.5 łyżeczki
    DEKORACJA:
    - cukier puder: 1 szklanka
    - barwnik pomarańczowy: 1 szczypta
    - pisaki cukrowe: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Piłkarskie pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy rozgrzany miód, przyprawę do piernika, cukier puder, tłuszcz i jajko. Ciasto zagniatamy, aż będzie jednolite i błyszczące. Kulę ciasta dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy placki o grubości ok. 0,5 cm. Foremką w kształcie ludka wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10-15 min.
  • 2. Cukier mieszamy z ciepłą woda i barwnikiem. Wystudzone pierniki układamy na blacie, dekorujemy lukrem i pisakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować