1.Ciasto jasne: 4 białka ubijamy
ze szczyptą soli. 4 żółtka
ucieramy do białości z 10 dag
cukru i 3 łyżkami gorącej wody.
Dodajemy pianę z białek,
12 dag mąki i łyżeczkę proszku
do pieczenia. Delikatnie
mieszamy. Pieczemy ok. 15
minut w 200 °C (w blasze 35x20 cm). Ciasto ciemne
przygotowujemy w ten sam
sposób, dodając mąkę wymieszaną
z kakao.
2.Masa: serek mieszamy
z cukrem i dodajemy 1 rozgniecionego
banana. Żelatynę rozpuszczamy
w 1/4 szklanki gorącej
wody i mieszamy z masą.
Chłodzimy 30 minut. Śmietankę
ubijamy i dodajemy do masy.
Mieszamy z resztą rozgniecionych
bananów.
3.Miskę o śr. 18 cm wykładamy
folią spożywczą. Z jasnego ciasta
wykrawamy 15 sześciokątów a z ciemnego 6 pięciokątów
o 3-cm boku oraz koło o śr.
18 cm. Na dno miski kładziemy
pięciokąt, a dookoła sześciokąty.
Czynność powtarzamy, dociskając
elementy, aż wypełnimy
ścianki miski (wystające fragmenty
odcinamy). Środek wypełniamy
masą i przykrywamy
kołem z ciemnego ciasta. Chłodzimy
8 godzin. Odwracamy i zdejmujemy miskę oraz folię.
Komentarze