Pilaw z karkówką

0 (0 ocen)

Sycąca ryżowa potrawa, która swoimi korzeniami sięga do krajów arabskich. Oto moja wariacja na temat tego dania.

Składniki:

  • 500 g karkówki
    Sól
    Pieprz
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1 marchew
    150 g groszku z marchewką
    200 g suchego ryżu
    Przyprawy: Liść lubczyku, Słodka papryka, Kumin mielony, Curry, Chilli pieprz cayenne
    Ok. 1 litr bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pilaw

Pilaw z karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i szklimy około 7 minut. Dodajemy karkówkę i mieszamy. Gdy mięso jest podsmażone dodajemy marchewkę, marchewkę z groszkiem i suchy ryż. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem i przyprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając ponieważ ryż może się przypalić. Gdy jest taka potrzeba podlewamy wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować