Pilaw po rosyjsku

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Chodź jest to danie pochodzenia tureckiego, spotkać je można w każdym rosyjskim domu i to bardzo często. Oczywiście receptura została przystosowana do upodobań smakowych Rosjan.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ugotowany ryż: 1 szklanka
    - suszone śliwki bez pestek: 200 gramów
    - rodzynki: 2 łyżki
    - curry: 2 łyżeczki
    - pierś z indyka: 0.5 kilograma
    - mięso mielone wołowe: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - wywar mięsny: 1 szklanka
    - tłuszcz do smażenia: 1 łyżka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty

Pilaw po rosyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki i rodzynki namoczyć w wywarze,
  • 2. Pierś z indyka pokroić w kostkę i wraz z mięsem mielonym mocno obsmażyć na tłuszczu, posolić.
  • 3. Pod koniec dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli.
  • 4. Przełożyć mięso do rondla podlać wszystko wywarem dusić do miękkości.
  • 5. Na koniec dodać łyżeczkę curry i ugotowany ryż dokładnie wymieszać dusić jeszcze 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy