Pikle w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwa worki ogórków miałam w workach takich od ziemniaków co kupowałam po 30 kg
Po obraniu wykrojeniu pestek miałam 4 miski oj spore te miski.
Ogórki na wieczór obrałam, wykroiłam ziarnka wyszły cztery spore miski zasypałam je solą aby zmiękły i zostawiłam na 12 godzin .
2.Rano zlałam wodę z ogórków bo sól zrobiła swoje ,zmiękczyła ogórki i puściły wodę.
Przygotowałam 40 słoików , Wsypałam do każdego łyżkę przyprawy do konserwowania ogórków ( Polecam ,naprawdę wygoda jak ja to mówię 3w1 Wszystkie potrzebne składniki gorczyca, ziele ,czosnek ,marchewka ,koper , wrzucasz tylko i gotowe )
Zrobiłam zalewę , zagotowałam wodę dodałam do niej cukier i ocet , wymieszałam i zalewałam ogórki, po sam brzeg .
Zakręciłam i gotowałam 10 minut ( od zagotowania wody )
Otworzyłam jeden słoik po ostudzeniu musiałam zobaczyć moja nowość i muszę powiedzieć , że teraz będę tylko używać gotowej przyprawy bo jest rewelacyjna , a smak pikli przepyszny .
Komentarze