Pikle w musztardzie

5 (159 ocen)

  • 4 godz. 10 min

DLa wielbicieli przetworów ze słodką nutką

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 kg ogórków
    2 łyżki soli
    korzeń chrzanu
    Zalewa:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu
    1,5 szklanki cukru
    4 łyżki musztardy
    Do słoików:
    liść laurowy
    ziele angielskie
    gorczyca
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikle w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na słupki , posolić i odstawić na kilka godzin.
    Przygotować zalewę z podanych składników, przegotować.
    Do gorącej zalewy włożyć odciśnięte płaty ogórkowe i trzymać w garnku przez 5 minut , nie gotować.
    Do wyparzonych słoików włożyć po kila ziarenek ziela i 1 liść laurowy, wsypać łyżeczkę gorczycy, kawałek chrzanu . Następnie włożyć płaty ogórkowe wraz z zalewą. Pasteryzować 8-10 minut.

Porady

Do słoików można włożyć po kawałku chrzanu, bę dą ostrzejsze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować