Pikantny tort ziemniaczany

1 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam dekorować ciasta, ale uważam, że danie główne też powinno pięknie wyglądać na stole, zwłaszcza gdy przyjmujemy gości.

Składniki:

  • ● kilka ugotowanych ziemniaków
    ● 5-7 plastrów sera wędzonego
    ● 10 plastrów żółtego sera
    ● przyprawa do ziemniaków
    ● 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
    ● papryka chili
    ● puszka groszku
    ● łyżeczka oliwy z oliwek
    ● keczup
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pikantny tort ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantny tort ziemniaczany 1. Z ziemniaków robimy purée
    i mieszamy z przyprawą. Na głębokiej
    patelni rozgrzewamy oliwę.
    Wkładamy ziemniaki i smażymy, ciągle mieszając. Wygładzamy
    purée i rozkładamy
    plastry serów. Gdy zaczną się
    topić, układamy cieniutko pokrojone
    krążki chili.
  • 2. Odsuwamy ziemniaki od
    brzegów patelni, nożem ostrożnie
    podważamy spód tortu.
    Patelnię przykrywamy tacą
    i energicznie odwracamy do góry
    dnem. Zdejmujemy patelnię.
    Przykrywamy tort dużym talerzem
    i znów odwracamy, tak aby
    ser był na wierzchu, a potrawa
    znalazła się na talerzu gotowa
    do podania.
  • 3. Dekorujemy plastrami ogórków,
    groszkiem i keczupem. Tort
    najlepiej smakuje na gorąco.

Porady

● Tacę trzeba dobrze natłuścić. Roztopiony ser będzie wtedy łatwiej odkleić. ● Potrawę można wykonać w trochę łagodniejszej wersji: zamiast chili można użyć suszonych pomidorów przechowywanych w oliwie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować