Pikantny tort z porów

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wśród znajomych uchodzę za „kulinarnego fachowca”. Tym daniem zawsze zaskakuję gości.

Składniki:

  • Na 12 porcji:
    ● 1,2 kg porów
    ● 4 cebule
    ● 50 g wędzonego boczku
    ● 200 g kiełbasy
    ● 150 g twarogu
    ● 6 jajek
    ● 300 ml śmietany 18-proc.
    ● 1 łyżka kaszy manny
    ● 6 łyżek mleka
    ● 7 łyżek oleju
    ● 750 ml bulionu
    ● 300 g mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 łyżki bułki tartej
    ● 1/2 łyżeczki majeranku
    ● 40 g suszonej cebuli
    ● sól
    ● biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pikantny tort z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone pory kroimy
    w cienkie krążki. Boczek kroimy
    w kostkę, wysmażamy na
    mocno rozgrzanej na patelni
    łyżce oleju. Dodajemy pory
    i cebulę, dusimy kilka minut na
    małym ogniu. Zalewamy bulionem
    i dusimy kolejne 5 minut.
    Przyprawiamy solą i pieprzem,
    zdejmujemy z ognia.
  • 2. Kiełbasę kroimy w plasterki.
    Twaróg miksujemy z 6 łyżkami
    oleju, mlekiem i łyżeczką soli.
    Łączymy z mąką i proszkiem do
    pieczenia. Całość wyrabiamy
    na gładkie ciasto. Dodajemy
    suszoną cebulę.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na
    blacie posypanym mąką na placek
    śr. 36 cm. Krążkiem ciasta
    wylepiamy spód i brzegi tortownicy (śr. 26 cm). Spód ciasta
    posypujemy bułką tartą. Na cieście
    układamy plasterki kiełbasy,
    przykrywamy porami.
  • 4. Śmietanę miksujemy z jajkami,
    kaszą manną i przyprawami,
    polewamy ciasto. Pieczemy
    w temp. 175 °C ok. 75 min.
    Podajemy na ciepło.

Porady

● Nadmiar bulionu, w którym dusiły się pory, odlewamy. ● Tort powinien być z wierzchu mocno ścięty, wtedy mamy pewność, że jest dobrze upieczony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować