PIKANTNY TORT Z NIESPODZIANKĄ

0 (0 ocen)

Podawać z ulubionym sosem lub surówką.Taki torcik na pewno smakiem i wyglądem zaspokoi nie jednego łasucha.Dobrze smakuje zarówna na gorąco jak i zimno. Kroić jak tort lub pizzę.

Składniki:


  • CIASTO

    2,5 szk.mąki tortowej
    1 szk.mleka
    1,2 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    6 dkg.drożdży

    FARSZ

    0,50 dkg.wątróbki drobiowej
    0,40 dkg.pieczarek
    1 cebula duża
    3 ząbki czosnku
    1 papryka ostra / w/g uznania.Jak ktoś lubi bardzo ostre mogą być 2 szt./

    sól,pieprz,czosnek granulowany,bazylia do smaku,olej do smażenia.

    DODATKOWO

    4 łyżki pestek dyni
    15 dkg.startego żółtego sera
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantny tort z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pikantny tort z niespodzianką 1.




    Mleko podgrzać do pokojowej temperatury,wsypać sól,wlać olej,w kruszyć drożdże i wymieszać.Wsypać 2 szk.przesianej mąki i wyrobić łopatką gładkie ciasto.Na stolnicę wsypać 1/4 szk.mąki,wyłożyć ciasto i rękoma wygnieść gładkie ciasto,podsypując ewentualnie mąką.



  • 2.
    Blaszkę do tart o średnicy 28 cm.posmarować olejem posypać mąką.3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę,pozostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Wątróbki oczyścić,umyć i pokroić na 4 części.Pieczarki pokroić w ćwierć plasterki,cebulę w piórka a czosnek w drobną kostkę.Paprykę przekroić wzdłuż,usunąć gniazda nasienne,umyć i pokroić w pół paski.Jeśli kto lubi bardziej ostre wydanie może dodać 2 papryki.
  • pikantny tort z niespodzianką 4.
    Na patelni rozgrzać olej włożyć wątróbkę i smażyć do czasu częściowego odparowania wody.
  • pikantny tort z niespodzianką 5.
    Wsypać pieczarki i smażyć do czasu lekkiego wysmażenia się.
  • pikantny tort z niespodzianką 6. Włożyć cebulę,czosnek,paprykę i smażyć do całkowitego odparowania wody.
  • pikantny tort z niespodzianką 7.
    Przyprawić do smaku przyprawami i pozostawić do przestudzenia.
  • pikantny tort z niespodzianką 8.
    Wyrośnięte ciasto na blaszce po nakłuwać widelcem,posypać częścią startego na tarce sera,połową posiekanych nożem pestek dyni
  • pikantny tort z niespodzianką 9.
    Wyłożyć farsz.Posypać pozostałymi pestkami dyni,częścią sera.
  • pikantny tort z niespodzianką 10.
    Odłożoną 1/4 część ciasta rozwałkować i przykryć nim farsz,sklejając rękoma brzegi ciast.
    Całość posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • pikantny tort z niespodzianką 11.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 30 min.
  • pikantny tort z niespodzianką 12. Po upieczeniu za pomocą dużego talerza lub deski odwrócić tort na drugą stronę i zdjąć blaszkę/ Spód ciasta powinien znajdować się u góry/.
  • pikantny tort z niespodzianką 13.
    .Jeszcze gorące posypać pozostałym serem.

Porady

Farsz można przygotować dzień wcześniej wówczas danie będzie można przygotować w krótkim czasie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować