Pikantny pstrąg smażony w głębokim oleju

4.5 (144 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatna, chrupiąca, lekkostrawna i bardzo smaczna orientalna potrawa

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - olej arachidowy: 2 łyżki
    - czosnek główka: 3 ząbki
    - imbir kawałek kłącza (2 na 2 cm): 2 łyżeczki

    - woda około: 60 mililitrów
    - cukier brązowy: 2 łyżki

    - tajski sos rybny: 2 łyżki
    - sok z limonki: 1 łyżka
    - olej roślinny: 1 litr
    - pstrąg świeży: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantny pstrąg smażony w głębokim oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na srednim ogniu rozgrzej olej arachidowy, wrzuć czosnek, imbir posiekany w plasterkach, papryczki chili i podsmażaj do miękkości.
    Dodaj wodę, cukier, sos rybny, sok z limonki i często mieszając podgrzewaj do rozpuszczenia cukru.
    Zwiększ ogień i gotuj az płyn się zagęści przez ok 2 min. Odstaw.
    Do dużego woka wlej olej, rozgrzej do temperatury 190' osusz rybę papierowymi ręcznikami, posyp obficie mąką kukurydzianą i wrzuć na gorący olej. Smaż po 4 minuty z każdej strony. Wyjmij, ułóż na talerzu, polej podgrzanym sosem i podawaj na gorąco
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować