Pikantny pieczony rabarbar z waniliową śmietanką

0 (0 ocen)

Połączenie zaskakujące ale tak pyszne, że po zjedzeniu chce się więcej. Przepis z książki "Na ostro" R.Lane. Nie miałam niektórych przypraw więc podaje lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis.

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
    25 g cukru
    30 ml wody
    łyżeczka cynamonu
    łyżeczka imbiru

    waniliowa śmietanka:

    200 ml śmietanki 30%
    łyżka cukru pudru
    nasiona wanilii z połowy laski

    do posypania:

    4 łyżki dukka

Pikantny pieczony rabarbar z waniliową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem oraz cynamonem i imbirem.
  • 2. Rabarbar obieramy z włosków i kroimy na 5-6 cm kawałki.

    Układamy na blasze do pieczenia i polewamy syropem.

    Przykrywamy folią i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

    Zdejmujemy folie i zapiekamy jeszcze kolejne 10 minut.
  • 3. W tym czasie śmietankę ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii.

    Ciepły rabarbar podajemy z porcją śmietanki i posypujemy łyżką mieszanki dukka.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy